KÉZILABDA

Több mint 50 éve, 1967-ben, Nagy Sándor vezetésével alakult meg Tiszafüreden a kézilabda szakosztály.

A füredi kézilabdasport létrejöttének előzményei a járási és megyei szinten megrendezett szpartakiádok voltak, ahol az akkori nagyközségben működő, nagyobb létszámú munkahelyek csapatai vettek részt. A szpartakiád mozgalom az 1960-as évek elején indult meg, amikor az akkori állami vezetés a tömegek sportolását kezdte támogatni. A gyárakban, szövetkezetekben, üzemekben dolgozók tömegei vettek részt a különböző házibajnokságokon, majd az évente megrendezésre kerülő városi, járási, megyei munkahelyi szpartakiád versenyeken.

A Nagy Sándor által összeállított szerint a szpartakiádba az akkori KTSZ kézilabdát szerető fiataljai is be kapcsolódtak. A csapat legelőször a KISZÖV által szervezett, megyei ipari szövetkezetek bajnoki versenyén vett részt. A szakosztály megalakulása 1967 őszén történt, miután a KTSZ férfi kézilabda csapata ’67 augusztusában megnyerte a megyei KISZÖV kupát. A győzelem után a KTSZ vezetői kezdeményezték a szakosztály megalakítását. Az akkori Lenin úti sportpályán, a vízgyűjtő gödör helyén építették meg a KTSZ fiataljai az első kézilabdapályát, amely salakos borítást kapott. A tiszafüredi kézilabda szakosztály az első bajnoki mérkőzését 1968. április 7-én játszotta, a Szolnoki Traktor együttese ellen, ahol 100-120 néző volt jelen.

A szakosztály a hetvenes évek közepén a technikai feltételek hiánya miatt – nem volt megfelelő sportcsarnok – megszűnt és hosszú szünet után csak a közelmúltban alakult újjá.

Partnerünk