Felnőtt csapat Labdarúgás

Újra értelmezték a kezezés szabályát

Pénteken, az MTK-Paks találkozóval kezdetét veszi a 2023-24-es bajnoki idény az élvonalban, de vasárnap már pályára lépnek az NB II-es és NB III-as csapatok is. Ennek kapcsán a Játékvezetői Bizottság rövid szabálymagyarázattal „lepte” meg a klubokat, illetve szurkolókat.

Két olyan lényegi változást, pontosítást jelentett be a JB, mely által remélhetően csökken a vitatott esetek száma. Az egyik, a hosszabbítások időtartamát illeti: igazodva a tavalyi, katari világbajnokságon látottakhoz, a hazai bajnokságokban is hozzá kell adni a „gólörömök” idejét az adott félidőkhöz. Ez azt jelenti, hogy a hétvégén rajtoló pontvadászatokban jelentősen megnőhet a hosszabbítások ideje.

Örök vitatéma a szakemberek, játékosok és szurkolók körében a kezezés szabálya. Az UEFA most új értelmezést adott ki ezzel kapcsolatban:

„A játékos testéről a nem természetes helyzetben tartott karjára pattanó labda, illetve a saját játékostársról a nem természetes helyzetben tartott karra pattanó labda nem minősíthető kezezésnek!”

A kapura lövéseknél történő kezezéses esetén az eddigiekben általánosan alkalmazott sárga lapos figyelmeztetések sem lesznek minden esetben szükségesek. (Fotó: illusztráció)

 

About Author