Egyesület Klub

Közügy lett a sport Tiszafüreden

Interjú Ujvári Imre polgármesterrel.

Mint köztudott, heteken, hónapokon keresztül idegenbe kényszerült labdarúgócsapatunk a közelmúltban. Függetlenül attól, hogy hazai bajnoki, esetleg felkészülési meccset játszott vagy éppen csak edzett, nem használhatta a Lipcsey Elemér Sporttelepet.

  • Aki utoljára még 2020-ban járt a füredi sporttelepen, ma nem ismerne rá a felújított létesítményre. Korábban csak az nem jött be a romos állapotban lévő kerítésen, aki nem akart, a szurkolók áztak, fáztak esős időben az omladozó betonlelátón, a pálya talajáról pedig talán jobb nem is beszélni, lévén fű csak foltokban volt a játéktéren …

Mintha a sport, és azon belül a labdarúgás közüggyé vált volna az elmúlt években Tiszafüreden …

  • A régmúlttal nem szeretnék foglalkozni, hiszen a korábbi önkormányzatok nem igen költöttek a sportra. Mindezen igyekeztünk, igyekszünk változtatni 2014 óta. A TAO bevezetésének köszönhetően szépen fejlődött Tiszafüred sportinfrastruktúrája. A meglévő sportágak mellett újak működéséhez is megteremtettük a feltételeket, s vallom, ezáltal nőtt a város megtartó ereje is a fiatalok körében. A XXI. században az egészséges életmód különös jelentőséggel bír, s ennek szeretnénk megfelelni a magunk módján. Összesen közel egymilliárd forintot fordítottunk a régi sporttelepek modernizálására, új létesítményeket építésére mióta polgármester vagyok. Nem csak a Lipcsey Elemér Sporttelepet varázsoltuk újjá, hanem a kajak-kenu telep is megújult, de 30 év után új, a legmodernebb rugalmas borítást kapta a Benedek Gábor Sportcsarnok küzdőtere is. De megemlíthetem a legújabb beruházásunkat is, most nyertünk 25 millió forintot új, modern teniszpálya építésére. Természetesen mindezt nem tudta volna egyedül vállalni önkormányzatunk, kellettek hozzá a helyi egyesületek, a szakági szakszövetségek és a támogatók is.

A Lipcsey Elemér Sporttelepen meglehetősen mostoha körülmények uralkodtak az elmúlt években …

  • Olyan állapotok uralkodtak, hogy egyszerre nem is tudtuk megoldani a fejlesztést. Több lépcsőben történt a sporttelep modernizálása. A pályázatunkat még 2018-ban nyújtottuk be, de csak most végeztünk a beruházással. Vadonatúj kerítést kapott a létesítmény, fedett, műanyagszékekkel ellátott lelátó épült, a füves pálya, melyre egyetlen fillért sem költöttek korábban, vízelvezetését pedig teljes mértékben megoldottuk és az alácsövezésre fektettük le a gyepszőnyeget. Ehhez jött még a villanyvilágítás kiépítése, s mindez körülbelül 300 millió forintból jött ki. Polgármesterként, illetve a sportegyesület elnökeként nekem kellett megoldanom a TAO-keret feltöltését. Itt szeretném még megjegyezni, hogy 2020 végére elkészült az új, nagyméretű műfüves pálya is, melynek tulajdonosa az önkormányzat. Úgy gondolom, ezáltal olyan regionális központtá vált városunk, mely teljes mértékben kielégíti a környékbeli, Heves, Hajdú-Bihar és Szolnok megyei kistelepülések sportegyesületeinek (téli) pályaigényét, legyen szó edzésekről vagy meccsekről.

Azzal kezdtük a beszélgetést, hogy a sport, a labdarúgás mára közüggyé vált Tiszafüreden …

  • A Tiszafüredi VSE egy nagy múltú sportegyesület, mely komoly hagyományokkal bír. Ezeket a hagyományokat pedig ápolni kell. Szerencsére nem csak én gondolom így, hanem politikától függetlenül a város lakossága is. A labdarúgás pedig egyértelműen a legnépszerűbb sportág a városban. Büszkeséggel tölt el, hogy a harmadosztályban szerepel együttesünk, és nézőszámban nem maradunk el a legtöbb NB II-es csapat mögött. Talán a legfontosabbat hagytam a végére. Szeretném külön köszönetemet kifejezni Ábrahám Tamásnak, aki nélkül nem, hogy nem jutottunk volna egyről a kettőre, de a labdarúgás sem létezne Tiszafüreden.

A Lipcsey Elemér Sporttelep ünnepélyes átadására szeptember 12-én, vasárnap 15.30-kor kerül sor. Beszédet mond F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Ujvári Imre polgármester. A Sényő elleni bajnoki mérkőzés 16 órakor kezdődik.

About Author